Fietsregels MKC GOL

Algemeen

In de groep wordt er gefietst met een gemiddeld tempo tussen de 30 en 35 km/h (afhankelijk van weersomstandigheden, groepssamenstelling en route). Wil men harder of zachter rijden dan worden hier van tevoren duidelijke afspraken over gemaakt! Eventueel kan de groep dan ook gesplitst worden.

Probeer een steady tempo aan te houden. Als je ziet dat jouw voorganger 32 km/u rijdt probeer dat tempo dan ook aan te houden tijdens jouw/jullie kopbeurt. Het continu opdrijven en af laten zakken van de snelheid is alleen maar vervelend. Als je op kop rijdt, geef dan na een bocht ook niet vol gas, maar bouw het tempo langzaam op, dat is wel zo prettig voor de achtersten in de groep.

Over het algemeen worden aflossingen aan kop gedaan van ca. 1 kilometer. Wil je langer op kop rijden dan kan dit, mits je het afgesproken tempo aan kunt houden. Iedereen draait in principe mee in de groep en komt regelmatig op kop. Lukt het je niet om het tempo op kop aan te houden dan maak je gewoon een kortere aflossing dan 1 kilometer! Een steady tempo is belangrijker dan een lange aflossing en zorgt voor rust in de groep!

Meedraaien in de groep kost overigens minder moeite en kracht dan alleen maar achteraan blijven hangen vanwege het harmonica-effect bij bochten of opstoppingen. Achter in de groep heb je hier meer last van dan voor in de groep! Wil je toch niet meedraaien geef dit dan duidelijk aan en blijf achter de groep fietsen.

Nooit abrupt remmen of afwijken van je lijn. In een groep is dit levensgevaarlijk. Geef obstakels en tegemoetkomend verkeer aan met gebaren en door te roepen!

In principe geldt 'samen uit samen thuis'. Geef aan als het tempo te hoog ligt, dan wordt hier rekening mee gehouden, of er wordt met een kleiner groepje afgehaakt. Nooit wordt er iemand alleen achter gelaten. Aangezien wielrenners toch haantjesgedrag vertonen kan het zijn dat er de laatste kilometers harder gereden gaat worden (de eindsprint). Geef dit van te voren aan en ook hier geldt, er wordt niemand alleen achter gelaten. Dit doen we overigens niet middenin de route.

Mochten er beklimmingen in de route zitten dan wordt bovenaan de top gewacht totdat de groep weer compleet is.

 

Doordraaien in de groep

In principe wordt er twee-aan-twee gereden:

  • Draai, met de wijzers van de klok, regelmatig door
  • Renner links vooraan gaat tijdelijk iets versnellen en gaat rechts vooraan rijden
  • Linker rij schuift op naar voren
  • Laatste renner uit de rechter rij sluit aan bij de linker rij.
  • Iedereen draait mee (dit is minder zwaar dan achterin blijven hangen)
  • Als je moeite hebt met het tempo doe je gewoon een minder lange aflossing
  • De snelheid van de groep constant proberen te houden
  • Blijf recht achter elkaar fietsen en probeer geen gaten te laten vallen
  • Wil je om redenen niet meer meedraaien in de groep dan geef je dit aan en ga je achteraan fietsen

Bij kleinere groepen kan er ook in een enkele rij achter elkaar gefietst worden in een treintje.

Doordraaien gebeurt hier door je vanuit de koppositie links langs de groep uit te laten zakken naar de achterste positie. De trein houdt dezelfde constante snelheid en degene die afzakt trapt even ietsje minder hard. Geef wel altijd even een seintje en kijk even achterom voordat je je laat afzakken vanuit de koppositie.